Logosmall
Logo

Faalangst rij- en theorie-examen

Faalangst kan ervoor zorgen dat je minder presteert op het theorie-examen en het praktijk examen. De angst om te falen zorgt ervoor dat je je minder goed kunt concentreren en bezig bent met andere dingen. Hierdoor neemt de kans om te slagen af en dat wil je natuurlijk voorkomen. Naast dat het hebben van faalangst heel vervelend kan zijn, kost het je dus wellicht straks ook je theorie of praktijk examen. Heb je last van faalangst? Lees dan goed dit artikel door en wie weet kun je er straks als het er op aan komt beter mee omgaan.

Wat is faalangst?

Laten we beginnen met de term faalangst. Wat is het en wanneer heb je er last van? De term faalangst wordt gebruikt voor mensen die angst hebben om niet aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Dus ben je bang om straks tegen je ouders of je vrienden te zeggen dat je niet geslaagd bent en beinvloed dit jouw prestaties? Dan heb je last van een vorm van faalangst. Dit heeft uiteraard ook te maken met je zelfvertrouwen. Als je gigantisch veel vertrouwen hebt in je eigen ku nnen, zal je minder snel last hebben van faalangst.

Rijscholen faalangst

Faalangst ontstaat niet tijdens het halen van je rijbewijs. Als je last van faalangst hebt, dan ben je er hoogst waarschijnlijk al veel eerder achter gekomen. Bijvoorbeeld bij de CITO-toets in groep 8 of bij die moeilijke Frans tentamens op de middelbare school. Er zijn ontzettend veel rijscholen in Nederland, vaak wordt er gezegd dat er zelfs te veel zijn. Als je last hebt van faalangst is het belangrijk om daar extra ondersteuning bij te krijgen. Kies dus een rijschool die hierin gespecialiseerd is, dit zijn er genoeg. Extra ondersteuning is heel belangrijk bij het in toom houden van jouw angsten. Vooral in het verkeer heeft angst een slechte invloed op je rijvaardigheid. Je wil natuurlijk je rijbewijs halen maar je wil ook na het halen van je rijbewijs een veilige automo bilist zijn voor je medeweggebruikers.

Faalangst examen CBR

Het CBR weet dat er mensen zijn die een achterstand hebben tijdens het maken van examens. Bijvoorbeeld mensen die slecht kunnen lezen (dyslexie) of mensen met concentratieproblemen hebben vaak moeite met het maken van het examen. Maar uiteraard ook mensen met faalangst hebben meer begeleiding nodig. Om deze extra begeleiding aan te bieden, brengt het CBR wel een extra toeslag in rekening. Deze bedraagt € 57,45 en komt dus bovenop het normale bedrag dat je betaalt aan het CBR.

Tips

Wij hebben geen kant en klare tips die je meteen van je angsten af helpen. De manier waarop je er van af komt is voor iedereen anders. Wel hebben wij enkele algemene tips voor je onder elkaar gezet die je in ieder geval een stukje zullen helpen bij het examen.

Wat kun je goed?

Dit vinden wij een hele belangrijke! Want in je hoofd zul je denken: oh, dit gaat nooit lukken. Maar waarschijnlijk ben je in veel onderdelen van het examen wel heel goed! Schrijf alle onderdelen op waar je goed in bent. Dat zal je zelfvertrouwen een boost geven. Maar vergeet daarna natuurlijk niet om de onderdelen waar je niet goed in bent aandacht te geven!

Doemdenken

Doemdenken is een gevaarlijke manier van denken. Want als je je focust op het negatieve, krijg je vaak ook het negatieve als resultaat. Denk dus dat het allemaal wel goed gaat komen, dan kun je je veel lekkerder concentreren op hetgeen wat je te wachten staat.

En wees nou eerlijk: Wat gebeurt er als je het niet haalt? Het is toch niet het einde van de wereld? Je schrijft je nog een keer in bij het CBR en probeert het nog een keer. Daar is nog nooit iemand aan onderdoor gegaan.

Ontspannen

Ontspannen is een hele goede manier om minder last te hebben van faalangst. Zorg dus dat je je ontspant als je naar het examen gaat. Dit kan op verschillende manieren, dat weet jij beter dan wij.

Meditatie

Voor de mensen die echt iets aan hun angsten willen veranderen: probeer eens te mediteren. Dit kun je doen op plekken bij jou in de buurt waar ze dit aanbieden. Maar je kunt ook eens kijken op Youtube of je filmpjes van meditatie ziet. Probeer het eens uit. Want als je het niet probeert weet je ook niet of het wel of niet werkt!