Logosmall
Logo

Klassikaal of individueel examen

Het CBR neemt het theorie-examen op twee verschillende manieren af: klassikaal en individueel. Hoe wil jij examen doen? Verreweg de meeste mensen kiezen ervoor om het examen klassikaal te doen. Maar in sommige gevallen is het aan te raden om te kiezen voor een individueel examen. Meer over de verschillen tussen het klassikale en het individuele examen, leest u in dit artikel.

Klassikaal examen

Het klassikale examen wordt door de meeste mensen afgelegd. In een groep maak je het theorie-examen in een klaslokaal. Vroeger kreeg iedereen uit de groep dezelfde vragen. Dit is tegenwoordig anders: iedereen krijgt andere vragen en maakt dus een ander theorie-examen dan een ander persoon in de groep. Antwoorden op de theorievragen doe je via een antwoordkeuzemodule.

Verder over het klassikale examen:


-Het grootste gedeelte van de personen doet het examen klassikaal
-Het klassikale examen wordt gegeven in het Engels en Nederlands

Individueel examen

Het individuele examen kun je doen wanneer je niet goed presteert in een groep, faalangst hebt of de Nederlandse of Engelse taal niet goed beheerst. Dit examen is 1 op 1 en kan ook met een tolk gehouden worden wanneer je geen Nederlands of Engels kan schrijven of spreken. Het individuele examen is duurder dan het klassikale examen. En doordat er een tolk aan te pas kan komen, kan het gehouden worden in elke taal.

Hoe gaat het individuele examen in zijn werk? Samen met een medewerker maak je het examen achter een computer. De werking van het examen is hetzelfde als het klassikale examen. Maar het grote voordeel van het individuele examen is dat je het examen in alle rust kunt maken. Als je dus last hebt van faalangst, is het heel prettig dat je niet onder grote tijdsdruk staat maar dat je goed kunt nadenken over elke vraag.

Tolk

Het examen in een andere taal is geen enkel probleem maar het CBR vraagt van mensen wel dat zij zelf hun eigen tolk regelen en meenemen. Deze tolk dient geregeld te worden via TolkenNet. De volgorde waarin je dit organiseert is ook belangrijk. Want je wil eerst het individuele examen vastleggen, en daarna pas de tolk. Zodat je zeker weet dat je de tolk niet op de verkeerde dag laat komen.

Dyslexie en een individueel examen?

Als je dyslexie hebt, hoef je nog niet per see een individueel examen te reserveren. Bij een groepsexamen worden alle examenvragen voorgelezen waardoor je geen tijd kwijt bent met het lezen van de vraag maar meteen kunt antwoorden. Het lezen van de antwoordmogelijkheden vormt wel een grotere uitdaging als je dyslexie hebt maar in de regel hoeft dit geen reden te zijn om te zakken voor het examen. Mocht je zo veel last hebben van dyslexie dat je liever kiest voor een individueel examen, neem dan contact op met het CBR voor advies. Zij helpen je graag verder.

Oefenen: individueel of in een groep?

Voor het leren spelen vaak dezelfde problemen als voor het examenmoment. Iemand met faalangst, ADHD of een andere aandoening die het lastiger maakt om te leren, heeft een andere begeleiding nodig dan andere mensen. Het is verstandig om je goed voor te bereiden als je weet dat je niet makkelijk leert. Een wat uitgebreidere theoriecursus is vaak wat duurder maar zorgt er wel voor dat de theorie wat makkelijker te leren is. Een gedegen voorbereiding vermindert vaak ook al de faalangst. Want waarom zou je nog angst hebben om te zakken als je zo goed geleerd hebt?