Logosmall
Logo

Rijschool uitkiezen

In dit artikel lees je hoe je een goede rijschool uit kunt kiezen. Een goede rijschool is een rijschool die bij jou past en waar je snel kunt afrijden.

Wat zit er in de buurt?

Allereerst is het handig om te kijken welke rijschool er bij jou in de buurt zit, dit scheelt reistijd als je een uurtje wilt gaan rijden met je rijschoolleraar. Een rijschool die wellicht heel goed zit maar ver weg gevestigd is, is om verschillende redenen niet gunstig. Als die rijschool je eerst moet ophalen, gaat dit van je tijd af en daarnaast zorgt het ophalen en wegbrengen ervoor dat je elke rijles een stuk hetzelfde stuk moet rijden. Na een paar keer ken je de trucjes wel en het is gewoon zonde van de tijd om dat stuk te rijden.

Als de rijschool je niet ophaalt, moet je naar de rijschool zelf afreizen. Dit kost je natuurlijk tijd en geld met het openbaar vervoer of met andere mensen die je moeten brengen of ophalen. Dus de eerste tip is om een rijschool te vinden die bij jou in de buurt zit.

Hoe zit het met de slagingspercentages?

Veel rijscholen staren zich blind op het slagingspercentage en gaan ver om dit percentage hoog te houden. Het komt niet zelden voor dat zij leerlingen heel veel lessen laten doen totdat zij zeker weten dat de leerling succesvol afrijdt. Ook komt het wel eens voor dat zij helemaal het contact met de leerling verbreken als zij denken dat die leerling niet goed is in afrijden. Dit alles om het slagingspercentage hoog te houden.

Dus zie je rijscholen met een slagingspercentage van 99%? Oei, pas dan op en vraag je af of dit wel realistisch is voor een rijschool. Wel moet je naar het slagingspercentage blijven kijken bij de rijscholen in de buurt. Hier zijn wij helemaal niet op tegen, echter willen wij je meegeven dat je hier wel eens je vraagtekens bij kunt zetten. Ken je middelbare scholen waar elke leerling slaagt? Nee, die bestaan niet. En ook bij rijscholen is dit hetzelfde verhaal.

Kies dus een rijschool met een goed slagingspercentage waarbij jij denkt dat zij dit eerlijk hebben opgebouwd. Een rijschool met een goede slagingspercentage is namelijk een rijschool die goed lesgeeft en die examengericht traint zodat je straks veel kans maakt om te slagen.

Wat zeggen je vrienden en vriendinnen?

Van je vriendenkring hoor je vast wel de verhalen over rijscholen. Sommige verhalen zullen heel positief zijn en sommige verhalen heel negatief. Je hebt rijschoolleraren die standaard te laat komen, die te duur zijn, die je te laat of te vroeg laten afrijden, die een oude slechte auto hebben, etc. Zorg ervoor dat je er achter komt welke rijschool het hele totaalpakket heeft een goede eigenschappen.

Websites om te vergelijken

Het CBR heeft een website waar alle rijscholen op staan. Hierop kun je ook de slagingspercentages vinden.
http://www.rijschoolgegevens.nl/index.asp?pageid=2

Theorie snel halen

Uiteraard moet je voordat je gaat afrijden ook je theorie nog halen. Wij hebben een gratis auto examen die leuk is om te doen. Je kunt dan snel kijken of je de stof al een beetje kent.