Logosmall
Logo

Tips auto theorie-examen

Tips, tips en nog meer tips. Wij kunnen je 100 tips geven maar uiteindelijk sta je er op je examendatum toch alleen voor. Daarom hebben wij ons gefocust op de belangrijkste tips zodat jij snel weet wat je moet doen voor een geslaagd examen. Lees de tips goed door en denk na hoe je de tips voor jezelf in de praktijk kan brengen. Dan maak je de meeste kans om de tips goed te benutten. Heb je meer tips voor andere mensen? Schroom dan niet deze te delen! Van je vrienden neem je een tip namelijk veel eerder aan dan van een website.

Tip 1: Goed leren

Tip 1

Goed leren? Is dat een tip? Ja, dat is er zeker een. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel mensen niet leren als zij voor de eerste keer naar het theorie-examen gaan. Ze denken vaak: “ach, dat theorie-examen, dat kan toch niet zo moeilijk zijn?”. Vaak kom je met deze instelling toch bedrogen uit. Meer dan de helft van de mensen haalt het theorie-examen niet binnen een jaar. En dat is niet gek want het kennen van de verkeersregels is ontzettend belangrijk om het aantal verkeersongelukken in Nederland terug te brengen. Wat zou er gebeuren als iedereen een rijbewijs kan halen zonder dat zij de regels kennen? Zou jij een diepzeeduik maken zonder dat je weet hoe je moet duiken?

Het leren van de theorie doe je door de leerproducten door te nemen. In deze producten beschik je over een theorieboek, examenboek en over examentraining. Nadat je deze producten helemaal doorgenomen hebt, maak je losse theorie-examens om te testen of je al genoeg geleerd hebt. Je krijgt direct een uitslag bij zo’n examen dus je weet snel genoeg of je nog een duik moet nemen in het theorieboek of dat je klaar bent om het examen te maken bij het CBR.

Tip 2: Goed eten en drinken

Tip 2

Eten heeft veel invloed op je denkvermogen. Met honger leren is ook niet prettig dus zorg dat je goed gegeten hebt als je gaat leren. Goed eten stimuleert je mogelijkheid tot dingen leren en onthouden. Ben je een snoepkont? Zorg dan dat je voor jezelf een cadeautje hebt nadat je een bepaald onderwerp goed geleerd hebt. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om verder te leren.


Tip 3: Goed slapen

Tip 3

Een goede nachtrust is van grote invloed op je manier van leven. Meer dan acht uur slapen is aan te raden als je je overdag fris en vitaal wilt voelen. Als je moe bent, ben je minder goed in staat om te leren, om dingen te onthouden en om je op dingen te focussen. Leren gaat dus niet goed samen met weinig slaap.

Maar wat al helemaal niet aan te raden is, is om weinig te slapen de nacht voor je theorie-examen. En dit is niet makkelijk omdat er veel redenen kunnen zijn waarom je niet goed slaapt de nacht voor je examen. Zo kun je bijvoorbeeld zenuwachtig zijn of wellicht ben je de hele nacht aan het piekeren of je het examen wel of niet gaat halen. Maar dit alles werkt uiteraard niet in je voordeel. Zorg dus dat je de avond voordat je je examen in gaat al klaar bent met leren. Stop met leren, stop met het maken van examens. De kans dat je nog iets gaat leren waar je iets aan hebt is dusdanig klein dat het niet meer de moeite waard is. Als je het echt moet hebben van de nacht voor het examen ben je veel te laat begonnen met leren. Maak er de avond van tevoren een ontspannen avondje van en ga op tijd naar bed. Slaap lekker uit en ontbijt stevig. Na je ontbijt duik je weer vol de online examens in en zet je de puntjes op de i!

Tip 4: Neem genoeg pauzes tijdens het leren

Tip 4

Pauzes nemen tijdens het leren is erg belangrijk. Als je in een ruk door de stof gaat blijft lang niet alles hangen. En bij het leren van je theorie gaat het ook vaak om de details: hoe lang mag bijvoorbeeld iets uit je auto uitsteken? Als je in een ruk door je theorieboek gevlogen bent, zal je dat soort details niet makkelijk onthouden. Bekijk dus goed uit hoeveel hoofdstukken de theorie bestaat en deel je tijd in naar aanleiding van deze hoofdstukken. Bijvoorbeeld: in de ochtend leer je hoofdstuk 1 en in de middag leer je hoofdstuk 2. Dan lees je na hoofdstuk 2 nog een keer hoofdstuk 1 en daarna nog een keer hoofdstuk 2. Je zal zien dat de stof nu veel beter blijft hangen.


Tip 5: Maak duidelijke doelstellingen

Tip 5

Het is niet te doen om als doelstelling te hebben om het theorie-examen in twee dagen zelfstandig te leren en te maken. Begin bij het begin van je rijlessen al met het inplannen van je theorie-examen en maak duidelijke doelstellingen wanneer je wat gaat leren. Zorg dat je je daar aan houdt en dan heb jij een gedegen plan om in een keer te slagen.


Tip 6: Herhalen, herhalen en herhalen

Tip 6

Herhalen, herhalen en herhalen. Dat is vooral bij het theorie-examen erg belangrijk. Niet alleen omdat je de stof goed wil onthouden, ook omdat je bij het herhalen van de stof weer nieuwe dingen ontdekt die je tijdens de eerste keer lezen niet begrepen of onthouden hebt. Je zal zien dat je steeds weer nieuwe dingen ontdekt die ook weer belangrijk zijn. Schrijf deze op zodat je ze later weer voor jezelf kunt herhalen.


Tip 7: Zorg voor een goede ruimte om te studeren

Tip 7

In een rumoerige ruimte kan niemand effectief leren. Een rommelige kamer waar je al je aantekeningen niet meer kan vinden helpt je ook niet met het halen van je theorie-examen.


Tip 8: Leer aandachtig en wees geïnteresseerd

Tip 8

Dit is waarschijnlijk niet een tip die het makkelijkst toe te passen is, maar het is toch zeker aan te raden deze tip in acht te nemen. Want als je een hoofdstuk leest en je hoofd er niet goed bij houdt, onthoud jij de stof ook niet. Dan moet je het hoofdstuk weer opnieuw lezen en leren en dit kost je alleen maar heel veel tijd. Zorg er dus voor dat als je iets leest, je heel goed oplet en aantekening maakt bij zaken die je wellicht wat lastiger vindt. Zo ben je sneller klaar met leren en kun je je weer focussen op andere zaken.


Tips die handig zijn voordat je naar het auto theorie examen gaat:

1. Zorg dat je goed bent voorbereid. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar nog steeds zijn er mensen die denken 'het examen wel even te halen'. Het theorie examen is echter lastiger dan het lijkt, dus zorg voor een gedegen voorbereiding. Wellicht dat ons stappenplan je kan helpen!

2. Onderschat het examen niet! Wellicht ten overvloede, maar dit is echt de grootste valkuil die velen maken.

3. Zorg voor goed lesmateriaal. Bestel een actueel boek die volgens de laatste regels is opgesteld en leen geen 'oud boek van een vriend'. 

4. Een tijd van te voren al je papieren op orde hebben scheelt stress. Denk aan je paspoort of identiteitsbewijs, pasfoto's, je reserveringsbewijs etc.

Tips voor tijdens en vlak voor het auto theorie examen

1. Zorg dat je op tijd bent. Een half uur is perfect!

2. Niet op het laatste moment in de wachtkamer nog gaan leren, hier heb je niets aan en je raakt er alleen maar gestressed door! Gewoon lekker een ander boekje lezen en eventjes ontspannen.

3. Vertrouw op jezelf tijdens het examen. Niet te veel twijfelen over vragen, meestal is je eerste ingeving de juiste.

4. Afkijken heeft geen zin. Ten eerste wordt er heel goed opgelet, en ten tweede: jij hebt je beter voorbereid dan degene naast je, toch?

5. Goed de vragen doorlezen, afbeeldingen bekijken en dan rustig het juiste antwoord bepalen.

6. Niet steeds nadenken over hoeveel vragen er nog zijn, maak gewoon de vragen en je merkt vanzelf wel wanneer het examen is afgelopen!